Špelinice se navdušeno pripravljamo na udeležbo na Zelenem sejmu, ki bo 23. septembra 2023 od 10. do 18. ure na Bregu v Ljubljani. https://www.zelenisejem.si/

Žižule, rukola....



Žižule, rukola, granatno jabolko, peteršilj, solata, žajbel, oljke.... jesenske dobrote primorja. Palček B se je naprej zapodil k žižulam. To je trnat grm, ki izhaja iz Severne Kitajske, z malo domišljije so njegovi plodovi podobni dateljem. Pri nas so užitni v oktobru. Zelo so sladki in vsebujejo celo sladišče c vitamina, več kot ga je v limoni. Lucio pravi, da so bile žižule včasih za otroke skoraj tako dragocene kot danes bomboni. Naslednja dirka Plačka B se je zaključila pod drevesom granatnega jabolka kamor sta ga zapeljala Palčica A in njen fant palček J. Sadež so si sposodili (to pomeni, da je bil prepovedan) in ga potem veselo pozobali. Ker pa se je bližal čas kosila in ker pri nas Palčkih, kosila brez solate ni, mi je Palček B pomagal, da sva nabrala divjo rukolo, solato in peteršilj. Preko vsega tega zelenega vsa posula še kuhano čičeriko in česen. Okusno, da ni kaj! Po kosilu smo si privoščili še sprehod in nabrali žajbel. Saj veste bliža se čas vnetih sluznic ust in žrela, ni boljšega kot grgranje le-tega.
Oljke...Lucio nam je dovolil, da smo obrali njegove. Kakšna dobra kila jih je. S palčkom B jih pridno namakava v slani vodi, in ko bo minilo 14 dni jih bova dala v kozarčke napoljene s soljo. Če si upate pridi k nam, jih bomo skupaj poiskusili:)


 Žižula.


Pa probajmo tole žižulko.


Ali je to šipek?

Zelo se rad družim s Palčico A, ker ima tako pridne prstke.

Kaj pa če poiskusim malo rukole?



Manjka samo še čičerika, česen, sol, oljčno olje, jabolčni kis....ja pa tisto iz sača:) 





 
Mmmmm kako diši!
Vohate?




.

Ime

E-pošta *

Sporočilo *


Zavod Špelinice Tesarska ulica 8 1000 Ljubljana